Welke anticonceptiemiddelen zijn er?


Wat is anticonceptie en welk middel is een goede keuze? Veel mensen vinden seks belangrijk en willen graag vrijen, maar willen niet zwanger raken of hebben geen kinderwens. Als een kind of zwangerschap ongewenst is, is er dan nog meer behalve bekende anticonceptiemiddelen als de pil en het condoom? Hieronder tref je een overzicht van de populaire en medisch erkende anticonceptiemiddelen.

 

De pil

Het meest gangbare anticonceptiemiddel voor vrouwen is de pil. De pil is zo populair door de hoge betrouwbaarheid als deze dagelijks wordt geslikt. Vaak is er tijdens een korte stopperiode de ongesteldheid, waarna kan worden begonnen met een nieuwe strip.

 

Het condoom

Ook heel bekend is natuurlijk het condoom, ter voorkoming van zowel zwangerschap als geslachtsziektes. Het elastische latex vormt zich gemakkelijk om elke penis en kan geen zaadcellen doorlaten. Een variant is het vrouwencondoom, een zakje van kunststof die in de vagina kan worden ingebracht.

 

De anticonceptiering

Een ander anticonceptiemiddel voor de vrouw is de anticonceptiering. Na elke drie weken breekt hierbij een ringvrije week aan, waarin de vrouw ongesteld raakt. Het is niet het bekendste anticonceptiemiddel, maar desondanks zeer betrouwbaar.

 

Het hormoonspiraal

Met een hormoonspiraal heeft de vrouw een anticonceptiemiddel voor vijf jaar. Dit spiraal wordt uitsluitend door medisch professionals ingebracht, waarna er nog niet of nauwelijks menstruatie is. Ook deze methode is alom erkend en betrouwbaar.

 

Het koperspiraaltje

Ook het koperspiraaltje kan uitsluitend door een arts worden geplaatst. Bij dit middel is de werking tot maximaal tien jaar. Vaak duren de tussenpozen van de menstruatie langer bij gebruik van een koperspiraaltje. Tevens is het mogelijk dat een vrouw gedurende het gebruik van dit middel niet meer ongesteld wordt.

 

Het anticonceptiestaafje

Overeenkomstig met het vorige middel wordt ook een anticonceptiestaafje door middel van een medische ingreep ingebracht, in dit geval in de arm van een vrouw. De werking is drie jaar en geldt als zeer betrouwbaar. Soms kan er sprake zijn van bloedverlies, maar ook kan het voorkomen dat er in de drie jaar van gebruik geen sprake meer is van menstruatie.

 

De prikpil

Nog een ander middel dat een hoge betrouwbaarheid kent is de prikpil. Ook deze wordt toegediend door een arts of een bevoegd zorgverlener en vindt eens per drie maanden plaats. In het eerste jaar vermindert dan de menstruatie, terwijl na gebruik van een jaar er doorgaans geen sprake meer is van ongesteldheid. Mocht je als vrouw toch een kinderwens hebben, dan kun je op zijn vroegst zwanger raken een jaar nadat je de laatste prikpil kreeg.

 

De anticonceptiepleister

De anticonceptiepleister is een betrouwbaar middel voor vrouwen als deze consequent elke week wordt geplakt op een van de daarvoor geschikte lichaamsdelen. Na drie weken aaneengesloten deze pleisters te plakken moet in de vierde week, tijdens de menstruatie, de plakbeurt worden overgeslagen.  


» Ga terug naar het overzicht