De oorzaken van een laag libido


Een laag libido kan veel vervelende gevolgen hebben – en niet alleen op seksueel gebied. De oorzaken van een laag libido kunnen overigens verschillen. Denk bijvoorbeeld hieraan:
 

1. Ouder worden.

In het geval van mannen neemt het vermogen om een erectie te krijgen af als ze ouder worden. Maar ook bij vrouwen speelt het een rol, zeker als de overgang is geweest.
 

2. Psychische oorzaken.

Iets redelijk kleins als stress van werk kan het libido flink verlagen. Depressie, angst of een psychische aandoening kunnen ook het libido negatief beïnvloeden.
 

3. Lichamelijke oorzaken.

Er zijn tal van lichamelijke oorzaken die als gevolg een lager libido kunnen hebben. Denk aan hart- en vaatziekten, diabetes, maar ook aan overgewicht bijvoorbeeld.
 

4. Medicijngebruik.

Zeker als er sprake is van depressie of een hoge/verhoogde bloeddruk, kan medicijnbijwerking voor een lager libido zorgen. Maar ook bij andere medicijnen kan dit gebeuren.
 

5. Ongezonde leefstijl.

Roken, drinken, drugs gebruiken, verkeerd eten, weinig bewegen en weinig slapen: allemaal dragen ze bij aan een lager libido.
 
Dat dit, een laag libido, een niet te onderschatten iets is, bewijzen misschien deze cijfers:
 
-       Onder volwassen mannen heeft zeker 14% erectieproblemen.
-       Dit percentage ligt zelfs op 40% bij mannen boven de zestig.
-       Belangrijke elementen in het lichaam bepalen de ‘slagingskansen’ voor een erectie: hormonen, zenuwen en bloedvaten.
-       Maar ook gedachten en gevoelens zijn veelbepalend.
 
Gelukkig zijn er ook oplossingen voor erectieproblemen en andere zaken die een laag libido veroorzaken. Bekijk bijvoorbeeld ons artikel ‘Wat kun je doen aan een laag libido?

» Ga terug naar het overzicht